Hell-0 semua =,= . Welcome To My Not So Beautiful Blog . Anyway, i hope you like it and i love so much BIGBANG . Hope you so . Hahaha . Don't forget to follow . Assalamualaikum :)

Thursday, 25 August 2011

Dengki??

harini aku just nak luahkan pendapat aku pasal dengki mendengki ni . aku pun taktau macam mana topik ni bole terpacol keluar daripada kepala otak aku ni but i think this is an interesting topic to discuss . bab dengki mendengki ni memang femes tahap gaban dikalangan rakyat Malaysia . bukan rakyat kita je, omputih kat luar sana pun suka mendengki jugak kannn .






biasanya orang akan dengki melihat kejayaan masing-masing . contoh ; Ali dapat pingat emas dalam acara buat cekodok tapi Abu kalah sebab pisang die dah busuk, Abu berasa dengki and start sebarkan fitnah yang Ali tukar pisang die dengan pisang busuk padahal sebaliknya . biasanya orang akan macam ni . setuju ? ada setengah orang dengki dengan seseorang tu dengan cara mendiamkan diri and buat muka nak kena penumbuk . ada setengahnye sebarkan fitnah atau cerita-cerita yang tak baik tentang orang tu .


kalau situasi dekat sekolah/kolej, biasanyala kan dengki sebab seseorang itu rapat dengan senior atau mamat/awek paling hensem/cantik kat sekolah/kolej. benda paling kecik pun nak dengki . then after that start la buat cerita and tarik muka . paling terok pun diorang akan pedajalkan orang tersebut . and situasi dekat blog, dengki sebab blog blogger tu cantik, comel, cun tapi blog sendiri macam taik ayam then jadi haters and what soo ever . bagi aku, tak perlu rasa dengki . aku tau lumrah la tu dengki mendengki ni but why not kita tengok kejayaan seseorang tu in positive way .




kalau kawan kita berjaya selalu dapat result gempak time exam , kita cabar diri kita untuk lawan die but in positive way lahh . kalau dengki smpai bile pun takleh dapat result gila gempak kann . kalau dari segi pergaulan dekat sekolah/kolej , rapat tak semestinye kita cuba kipas orang tu untuk dapatkan sesuatu atau untuk kepentingan orang tu . ada certain people yang suka berkawan tak kira dengan siapa pun, tak kira umur and bangsa and peramah gila nak mati la ( macam aku. hahaha PERASAN ) soo the first think yang kita kena fikir macam mana boleh rapat, apa yang menyebabkan boleh rapat AND kenal dengan orang tu . bak kata pepatah " DONT JUDGE A BOOK BY ITS COVER "



about blog, dulu aku pun suka dengki gak ngan diorang yang ada blog cecantik ni . tapi! aku usaha cantikkan blog aku sendiri . aku belajar baca HTML code yang memeningkan kepala tu and belajar edit pakai photoshop and all that . soo bila kita sendiri berjaya mencantikkan blog kita, kita akan rasa puas . puas sangat . kau edit blog dengan jari jemari kau sendiri tanpa bantuan orang lain . sooo there's no need to be dengki with other people. sekali sekala tak pe tapi jangan la sampai berterosan .. tak baik untuk kesihatan u olls . lagipun kalau setakat mende kecik tak yah la nak dengki bagai nak rak betul tak ? tapi betol la . takkan ada yang berhenti mendengki kat dunia ni . PEACE NO WAR!

No comments:

Post a Comment